مشخصات اپیدمیولوژیک و عوامل موثر بر مرگ و میر کووید ۱۹ در ایران
🔹اخیرا یک مطالعه بزرگ بر روی بیش از ۱۶هزار پرونده بیمار کووید۱۹ در ۱۹ بیمارستان تحت پوشش دانشگاه شهید بهشتی تهران به روش کراس-سکشنال، بین فوریه و می ۲۰۲۰ با استفاده از اطلاعات HIM انجام شد که حاوی مطالب قابل توجه اپیدمیولژیکی بوده است.
🔸نتایج نشان داد که از ۱۶۰۳۵ بیمار تاییدشده و مشکوک بالینی کووید۱۹ ارجاعی به مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه تعداد ۱۶۰۱۶ نفر (شامل ۹۹/۹۳٪ تاییدشدگان و ۹۹/۸۳٪ مشکوکها) بستری شدند که ۱۶۱۲ نفر آنها با میانگین مدت بستری ۵ روز فوت شدند. بیشترین تعداد مرگ به سنین بیش از ۶۵ سال تعلق داشت (۶۳٪ آنها از تاییدشدگان و ۶۲٪ از مشکوکها بودند در حالیکه ۷۰٪ بستری شدگان بین ۲۵ تا ۶۴ سال بودند).
🔸 ۵۰٪ کل مرگها در بیماران بستری در ICU/CCU رخ داد در حالیکه ۶۲٪ تاییدشدگان و ۵۲٪ مشکوکها نیز کارشان به ICU کشیده بود. میانگین کل مرگ و میر ۱۰/۰۵٪ کل بیماران را تشکیل میداد (۱۳/۵٪ تاییدشدگان و ۶/۴٪ مشکوکها).
🔸بیشترین میزان مرگ و میر به لحاظ سنی در بین افراد بالای ۶۵ سال بوده (۲۵/۳۲٪) سپس افراد دارای بیماری زمینهای (۲۵/۵۵٪) و بستریهای ICU/CCU که ۴۱/۷٪ بوده است. بیشترین مرگ و میر مربوط به بیمارانی بود که دیابت و بیماریهای قلبی عروقی (۳۸/۴۶٪) و سرطان (۳۵/۷۹٪) داشتند.
🔺بنظر میرسد که دیتابیسهای بزرگ و قابل اعتنایی از اطلاعات مربوط به کووید۱۹ در کشور ایجاد شده است که علاوه بر مطالعه منطقهای قابلیت آن را دارد که تجمیع شده و در سطح ملی مورد پژوهشهای کلان قرار گیرد. این مطالعه از نظر تعداد پرونده مورد بررسی بزرگترین مطالعه از نوع خود در خاورمیانه و چه بسا یکی از بزرگترین مطالعات کووید در آسیا و حتی جهان بوده است.
✍️دکتر علیرضا زالی
دکتر سعید غلامزاده
دکتر محمود خدادوست
دکتر گوهر محمدی و سایر همکاران
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
کارگروه تازههای علمی کرونا
سازمان نظام پزشکی کشور
منبع:
Archive of Academic Emergency Medicine. 2020; 8(1): e70